Om mig

Jenny Söderlund


OM MIG

Jag heter Jenny Söderlund, född 1972 och bosatt i Bankeryd strax utanför Jönköping. 


Jag har tecknat och målat så länge jag kan minnas och det började i farmors knä hemma i köket. Då var favoritmotivet prinsessor och slott och nu, drygt fyrtio år senare, är det fortfarande flickan eller kvinnan som står i centrum. Dock utan prinsesskrona. Djur har alltid stått mig nära och katter och hundar är återkommande inslag både i måleriet och skulpterandet.


Efter att i många år endast ägnat mig åt akrylmåleri har jag de senaste åren börjat skulptera mer och mer. Det är spännande att se hur mina fulsnygga damer från målningarna ”kliver ut” och blir till en tredimensionell form.


Jag ser mina målningar och skulpturer som nedslag i en berättelse som jag vill få betraktaren att fortsätta fantisera kring. Min inspiration hittar jag ofta i låttexter av t ex Billie Holiday och Monica Zetterlund.


Jag är mycket förtjust i ”det glada 20-talet” och min fascination för denna epok tar sig uttryck både i mitt måleri och skulpterande. 


Kombinerar mitt eget skapande med att undervisa i måleri och kroki på Mullsjö Folkhögskola, där jag även undervisar på helg- och sommarkurser. 


UTBILDNINGAR

Bildlärarlinjen, Umeå universitet, 1996 - 1999

Skulptur, Viebäcks FHS, v t 1996

Foto, Viebäcks FHS, 1994 - 1995

Bild och Form, Viebäcks FHS, 1993 - 1994"